Penninsula Cabana

REALIZING AN ARTIST’S VISION

It started as a chicken coop that slowly developed over the years into an 1100 square foot pool house/studio – a cold, leaking, rotting, pool house/studio. Beyond wanting the building fixed, this client aspired for much more – a warm and inviting retreat for guests and an inspiring art studio in which to create; a space to both live and work in peacefully and comfortably. This artist’s unique vision was accompanied with a desire for only the highest quality craftsmanship. This task required technical complexity and intense planning. For such a small space, every square inch was artfully designed. And, it continued to be designed, and re-designed, until the project was perfected. Turning the vision of an artist into grounded reality proved to be as highly challenging as it was deeply rewarding.

CHALLENGES IN BUILDING

1. Strict city building codes allowed for zero additional height or width and no more than 50% demolition was prohibited.
2. Water-proofing issues at the ground level increased due to the artist’s aesthetic.
3. Structural damage and foundational issues required that the entire structure be elevated and a new foundation installed along with a full structural upgrade.
4. Slab floors were cold and not conducive to creativity.
5. Lack of natural light was a problem.
6. The Artist’s vision was not perfected entirely prior to beginning construction.

Interior Before The kitchen before work started

THE STRUCTURAL CHALLENGES

1. Given its humble roots, the (E) structural slab was lower than normal, in fact it was below
grade this which presented challenges in waterproofing at the exterior door openings.
2. We addressed the waterproofing issues by several methods; a perimeter drainage system
was installed, an under slab drainage system was installed in addition we installed a sprayed
on, modified bitumen system with a vertical drain mat at the exterior of the new stem walls.
3. Pre-proofing was also required underneath the structural slab.
4. Stainless steel pans were installed underneath each door opening and head flashings
above (one of which was approx. 16 feet wide!) and these pans were integrated with the stem
wall and vertical exterior wall waterproofing.
5. The foundation of the guest house needed to be replaced. It was not up to seismic code.
6. The building was gutted and a steel support structure was placed to sit upon cribbing.
7. The client wanted an exposed board formed concrete stem wall which presented various
waterproofing issues such as the need for a Xypex waterproofing mixture to be added into
the concrete at the stem wall and this wall is covered on the inside by sheetrock. Additionally
the wall waterproofing had to terminate seamlessly at each of the exterior door openings.

A CABANA IN FLIGHT

Normally a structure is lifted utilizing the joist package of the existing floor. Because the
Cabana’s floor was  slab on grade, we needed to install ledgers that connected all the wall
studs and supported the floor of the second story simultaneously. To avoid increasing the
Cabana’s footprint and to fix the foundation, the structure had to be completely lifted off the
ground and suspended for the duration of the foundation work. We placed steel I-Beams over
the length of the building so it could successfully be lifted. Also, the close proximity of this
building to the property line required an additional set of steel beams.

Lifting the structure to fix the foundation View of the entire structure after raising

INSTALLING A NEW FOUNDATION

Preparing for the foundation work Detail of exposed board impressions in the concrete Exposed board formed concrete stem wall

WATERPROOFING DETAILS

The client wanted an exposed concrete foundation wall. Waterproofing the structural slab at
grade level was challenging. We placed waterproofing barriers at both the interior and exterior
and wherever there were openings in the concrete, flashings needed to be modified.

Forms for the new foundation Waterproofing barriers

AVOIDING DEMOLITION

Half of the main building and the entire studio section were rotten. However, it was extremely
important not to demolish more than 50% of the structure. Therefore, the wall framing and roof were carefully & creatively improvised to keep the project on track and avoid full demolition.

Detail of wood rot Repairing and salvaging of usable wood

ARTIST STUDIO

Unforeseen dry rot created the need to remove and rebuild the artist studio completely, including the roof and walls. All main lumber was recycled, reclaimed, and old growth materials were re-used.

Demolished studio New studio under construction

PRECISION OF ROUGH FRAMING AND CONCRETE WAS IMPERATIVE

Given the vision of simple straight lines, extreme care was put into all the rough framing and
carpentry so that the finished product would be perfect.

Rough framing in progress Engineered wood and detailed frame work “Floating floor” framing

THE RADIANT FLOOR

A radiant floor was installed for consistent warmth. The client chose a ground concrete floor
finish which necessitated multiple finish treatments. Also, the combination of the two required
separate floor slabs. By installing the water drainage into the top slab, any potential future
repairs in the heating system more efficient.

Radiant floor installation Finished concrete floor

ADDING NATURAL LIGHT

To add natural light, we determined that sky lights were a must. As originally designed the sky
lights were to be built three inches higher than the roof. This was not allowed by the building
code, because there was a height limit on the building. Our solution to keep the sky lights flush
with the roof gained city approval.

Original sky lights (not approved) Flush sky lights

THE INTERIOR

The interior was finished with vertical wood paneling. The walls were laid out to make sure that all full, equal panels were installed, which drove the door sizes. Installing the paneling at the walls, ceilings, and blind doors so that all the grooves perfectly aligned, would have been simply a nightmare, had not so much care, thought and craftsmanship been diligently put into the rough phases of this project.

Vertical wood paneling Perfect match on wood paneling grooves

INTERIOR AFTER

Kitchen After Interior After

 

CHECK OUT MORE OF OUR CASE STUDIES

Teevan
2247 Union St. San Francisco, Ca 94123
Call Us at 415-474-TVAN